Verkkokurssi: Ikääntyneen ravitsemushoito

Koulutus alkaa
02.01.2025
Ilmoittautuminen päättyy
31.12.2025
Paikka
Verkko-opiskelu
Toteutustapa
Verkko-opetus
Koulutus
Ammatillinen täydennyskoulutus, korttikoulutukset
Toimiala
Majoitus- ja ravitsemispalvelut, matkailu
Koulutus toteutetaan itsenäisenä verkko-opiskeluna Moodle-verkkoympäristössä.
Ilmoittautumisen jälkeen saat lähipäivinä sähköpostiisi tunnukset ja ohjeistuksen Moodle-verkkoympäristöön.
Tunnukset ovat voimassa noin 12 viikkoa.
KOULUTUKSEN SISÄLTÖ
1. Johdantoa ruokasuositukseen ja ravitsemushoitoon
2. Potilaan haastattelu hoidon piiriin tullessa
3. Ikääntyneen energiantarpeen arviointi ja annoskoon valinta
4. Ikääntyneen ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
5. Ruoansulatus ja aineenvaihdunta
6. Ruoan rakenteen valinta ja toteuttaminen sekä suun hyvinvointi
7. Tehostetun ruokavalion tarve ja toteuttaminen
8. Ikääntyneen tyypilliset ruokavaliot ja niiden valinta
– perusruokavalio
– laktoosi-intoleranssi
– keliakia
– ruoka-aineallergiat
– diabetes
– kihti
– sappikivitauti
– maha-suoliongelmat -ruokavalio
– munuaistaudit
– veren hyytymisn estohoito ja ruokavalio
– sydän- ja verisuonisairaudet
9. Ravitsemus ja ruokailu erityistilanteissa
– kulttuurien vaikutus ruokailuun
– haavapotilaan ravitsemus
– AVH
– Parkinsonin tauti
– muistisairaudet
– gerastenia ja ikäihmisen anoreksia
– saattohoito
10. Kliiniset ravintovalmisteet ruokailun tukena
11. Ruokalistojen suunnittelu, annoskoot ja –kuvat, ravintoainelaskelmat
12. Ruokailun järjestäminen, ateriatiheys ja –ajat
13. Ravitsemustilan ja ruoankäytön seuranta ja arviointi
14. Kirjaaminen potilastietojärjestelmään
15. Omavalvonta ja hygienian varmistaminen
16. Asiakastyytyväisyys
Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat ikääntyneiden asiakasryhmien hoitotyössä tai ruokapalveluissa (lähi- ja sairaanhoitajat, kotipalveluyrittäjät ja -työntekijät, ruokapalveluesimiehet, dieettikokit, kokit).
2.1.-31.12.2025
Opettaja Maija Rissanen, p. 044 785 3322
Sähköposti: etunimi.sukunimi@sakky.fi